Άρθρο του Ι.Σούση

Πόσο καλά είναι τα ποσοστά αυτόματων συλλήψεων και κυήσεων σε γυναίκες με ενδομητρίωση στο έντερο και στο ορθό που δεν έχουν χειρουργηθεί;

Στο ερώτημα αυτό επιχείρησαν να απαντήσουν ο Erasmo και οι συνεργάτες του σπό τη Τζένοα της Ιταλίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της ESHRE 2015 στη Λισσαβώνα.

Η μελέτη περιέλαβε 55 ασθενείς με ενδομητρίωση στο έντερο και το ορθό που ήθελαν να μείνουν έγκυες, από το 2009 μέχρι και το 2014. Οι σύντροφοι τους είχαν σπέρμα με φυσιολογικά χαρακτηριστικά. Όσες ασθενείς είχαν στένωση του εντέρου >60% ή είχαν προηγουμένη επέμβαση για ενδομητρίωση αποκλείστηκαν από την μελέτη.

Αποτελέσματα:

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 33 έτη. Φυσική σύλληψη συνέβη σε 17 ασθενείς (30,9%). Ο μέσος χρόνος που χρειάστηκε για να συλλάβουν ήταν 9 μήνες (2-32).

Δώδεκα ασθενείς συνέλαβαν με σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση (21,8%) και κατά μέσον όρο χρειάστηκαν 21 μήνες (2-54).

Μετά την πρώτη εγκυμοσύνη, 3 ασθενείς από τις 7 που προσπάθησαν να μείνουν έγκυες, συνέλαβαν φυσιολογικά για δεύτερη φορά.

Τα συνολικά ποσοστά κυήσεων στον υπό μελέτη πληθυσμό ήταν 52,7% (29/55 γυναίκες) με μέσο χρόνο παρακολούθησης τους 21,5 μήνες (2-54).

Συμπέρασμα:

Οι μισές τουλάχιστον γυναίκες (50%) με εν τω βάθει ενδομητρίωση, μπορούν να συλλάβουν αυτόματα ή μετά από σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση, χωρίς να χρειαστεί να χειρουργηθούν για την αφαίρεση της ενδομητρίωσης.

P-323. Fertility in patients with untreated colorectal endometriosis, L. Erasmo et al. ESHRE 2015