Ορισμένα από τα έμβρυα που χαρακτηρίζονται ως ανευπλοειδή μετά από γενετικές εξετάσεις (έμβρυα με λανθασμένο αριθμό χρωμοσωμάτων) και δεν χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική, έχουν τη δυνατότητα να αυτοδιορθωθούν και να υπάρξει μία υγιής εγκυμοσύνη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Το εύρημα ότι τα έμβρυα που εμφανίζουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι πιο βιώσιμα από ό, τι πιστεύαμε μέχρι τώρα, θα μπορούσε να αλλάξει την προσέγγισή μας στην εξωσωματική γονιμοποίηση και να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας.

 

Είναι συνηθισμένη πρακτική να ελέγχονται τα έμβρυα για τον αριθμό χρωμοσωμάτων πριν μεταφερθούν στη μήτρα της μητέρας. Η εξέταση ονομάζεται προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος για ανεπυλοειδίες (PGT-A) και έχει ως στόχο να μειωθούν οι πιθανότητες αποβολής.

 

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ανευπλοειδή έμβρυα έχουν την ικανότητα να αυτο-διορθώνονται και τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε υγιή μωρά.

 

Ο Δρ. Ali Brivanlou, επικεφαλής του εργαστηρίου συνθετικής εμβρυολογίας στο Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Αυτό το εύρημα θα φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο προοδεύει η εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτή η εξέταση  είναι ξεπερασμένη και πρέπει να αντικατασταθεί με ακριβέστερη τεχνολογία αξιολόγησης της ποιότητας των εμβρύων».

 

Στην πρώτη κλινική δοκιμή, οι ερευνητές μετέφεραν έμβρυα που είχαν απορριφθεί βάσει του PGT-A σε γυναίκες που είχαν δώσει φυσικά τη συγκατάθεσή τους.

 

Λίγους μήνες αργότερα, όταν οι γυναίκες έκαναν γενετικές εξετάσεις, φάνηκε ότι δεν υπήρχαν πλέον σημάδια ανευπλοειδίας.

 

Το ποσοστό γέννησης ζωντανών μωρών και αποβολών ήταν παρόμοιο με εκείνο των γυναικών στις οποίες είχαν μεταφερθεί   έμβρυα που κριθεί ως υγιή από το PGT-A (18% εγκυμοσύνες και 12% γέννηση ζωντανού μωρού σε γυναίκες με μέση ηλικία τα 40).

 

Οι ερευνητές θέλησαν να καταλάβουν πως τα «ελαττωματικά» έμβρυα κατάφεραν να αναπτυχθούν κανονικά.

 

Χρησιμοποίησαν εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, δημιούργησαν τεχνητά ανθρώπινα έμβρυα στο εργαστήριο και μελέτησαν την ανάπτυξή τους.

 

Διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των ανευπλοειδών κυττάρων μειώθηκε καθώς αναπτύχθηκαν τα έμβρυα. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα ανευπλοειδικά κύτταρα απομακρύνονται από το εσωτερικό τμήμα του εμβρύου από το οποίο δημιουργείται το μωρό.

 

Αντίθετα, διαπίστωσαν ότι τα ανευπλοειδικά κύτταρα παραμένουν στο εξωτερικό στρώμα των πρώιμων εμβρύων, το μέρος που τελικά γίνεται ο πλακούντας.

 

Ο επικεφαλής της μελετης Dr Norbert Gleicher, επιστημονικός διευθυντής στο Κέντρο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Χιλιάδες καλά έμβρυα απορρίπτονται καθημερινά. Τώρα πια έχουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τα ευρήματα αυτής της μελέτης για να βοηθήσουμε πολύ περισσότερα υπογόνιμα ζευγάρια».

 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: https://www.nature.com/articles/s41556-021-00660-7