Σε έναν 36χρονο άνδρα που γεννήθηκε χωρίς όρχεις μεταμόσχευσε διεθνής ομάδα γιατρών στο Βελιγράδι τον όρχι του δίδυμου αδελφού του.

Στόχος της μεταμόσχευσης, που διήρκεσε 6 ώρες, ήταν να αποκατασταθούν τα επίπεδα τεστοστερόνης, να γίνουν πιο φυσιολογικά τα γεννητικά του όργανα και να καταφέρει να αποκτήσει παιδιά, όπως είπε ο Dr Dicken Ko, ειδικός στις μεταμοσχεύσεις και καθηγητής ουρολογίας στο πανεπιστήμιο Tufts. Ο Dr Dickens είναι ο χειρουργός που έκανε την πρώτη μεταμόσχευση πέους στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016 σε καρκινοπαθή.

Ο λήπτης του μοσχεύματος είναι καλά και έχει ήδη κανονικά επίπεδα τεστοστερόνης. Ο δίδυμος αδελφός του που ήταν και ο δότης, είναι σε άριστη κατάσταση, παραμένει γόνιμος και μπορεί να αποκτήσει κι άλλα παιδιά εάν το θελήσει.

Καθώς λήπτης και δότης είναι πανομοιότυπα δίδυμα, έχουν το ίδιο DNA και δεν υπάρχουν ανησυχίες ότι θα απορριφθεί το μόσχευμα. Δεν χρειάζεται επίσης να πάρει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Οι γιατροί χειρουργούσαν σε δύο αίθουσες ταυτοχρόνως. Η διαδικασία ήταν πολύ απαιτητική γιατί έπρεπε να συνδεθούν δύο αρτηρίες και δύο φλέβες που είχαν διάμετρο μικρότερη των 2 χιλιοστών.

“Από τη στιγμή που αφαιρείται ο όρχις, ο χρόνος τρέχει πολύ γρήγορα”, είπε ο Dr Branko Bojovic, ειδικός στη μικροχειρουργική στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, που ήταν και στην ομάδα που είχε μεταμοσχεύσει πέος σε καρκινοπαθή στις ΗΠΑ. “Μέσα σε 2-4 ώρες πρέπει να είναι σε πλήρη λειτουργία και πάλι. Χωρίς αίμα, ο όρχις μπορεί να “ζήσει” μόνο 4-6 ώρες”.

Επικεφαλής της χειουργικής ομάδας στο Βελιγράδι ήταν ο Dr. Miroslav Djordjevic, ο οποίος είχε κάνει μεταμόσχευση μήτρας από μία δίδυμη αδελφή στην άλλη και η δότρια κατάφερε να αποκτήσει παιδί.

Είναι η τρίτη φορά που γίνεται μεταμόσχευση όρχεως παγκοσμίως. Οι άλλες δύο είχαν γίνει πριν από 40 χρόνια στο Σεντ Λούις και αφορούσαν επίσης δίδυμους αδελφούς, ο ένας εκ των οποίων είχε γεννηθεί χωρίς όρχεις.

Είναι πολύ σπάνιο να γεννηθεί ένα αγόρι χωρίς όρχεις, αλλά οι γιατροί είπαν ότι αυτή η εγχείρηση μπορεί να έχει ευρύτερες εφαρμογές σε τραυματίες, καρκινοπαθείς και τρανσέξουαλ ασθενείς.

Η μεταμόσχευση όρχι εγείρει ηθικά θέματα καθώς δεν γίνεται για να σωθεί η ζωή ενός ασθενούς, ενώ υπάρχει η πιθανότητα ο λήπτης του μοσχεύματος να κάνει στο μέλλον παιδιά με σπέρμα του δότη, με τον οποίο μπορεί να μην έχει καμία γενετική σχέση.

Στη μεταμόσχευση όρχι που έγινε στο Βελιγράδι, οι χειρουργοί δεν κατάφεραν να συνδέσουν τον σπερματικό πόρο, που μεταφέρει το σπέρμα κατά την εκσπερμάτωση, καθώς δεν βρήκαν σπερματικό πόρο στον λήπτη.  Αν και προς το παρόν δεν μπορεί να αποκτήσει παιδιά, με μία επόμενη εγχείρηση εκτιμούν ότι κάνουν αυτή τη σύνδεση. Υπάρχουν όμως και εναλλακτικές λύσεις: να αφαιρέσουν σπερματοζωάρια απευθείας από τον όρχι και να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) ή να χρησιμοποιηθεί σπέρμα του αδελφού του για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι δύο αδελφοί δεν θέλησαν να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και η φωτογραφία στο άρθρο είναι αρχείου.