Άρθρο του Ιάκωβου Σούση, Μαιευτήρα-Γυναικολόγου, Ιατρού Αναπαραγωγής
Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι οι κλινικές γονιμότητας είναι “εθνικής στρατηγικής σημασίας” και ότι το κράτος θα παρέχει δωρεάν θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης σε κρατικές κλινικές. Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο των κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης της χώρας.
Ο εθνικιστής Βίκτορ Όρμπαν, υποστηρίζει εδώ και καιρό τη “στρατηγική των γεννήσεων έναντι της μετανάστευσης” για να αντιμετωπίσει τη μείωση του πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Όρμπαν περιέγραψε τις λεπτομέρειες της “πολιτικής γονιμότητας” πριν από λίγες μέρες, αφού έθεσε υπό τον έλεγχο του κράτους έξι κλινικές γονιμότητας τον Δεκέμβριο.
Οι δωρεάν εξωσωματικές θα προσφέρονται στους Ούγγρους από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι της κρατικής παροχής.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος για τις γυναίκες που έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Από αυτόν τον μήνα απαλλάσσονται όσες έχουν τουλάχιστον τέσσερα παιδιά.
Τον Σεπτέμβριο, ο Όρμπαν είπε σε διεθνές συνέδριο για το δημογραφικό ότι ενώ άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν ότι η μετανάστευση είναι η λύση για την μείωση του πληθυσμού της Ευρώπης, εκείνος διαφωνεί και ανέπτυξε την θεωρία “της μεγάλης αντικατάστασης”, σύμφωνα με την οποία οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί σταδιακά αντικαθίστανται από ανθρώπους που δεν είναι ευρωπαϊκής καταγωγής.
Ο Όρμπαν, που κατά καιρούς έχει δεχθεί κριτική για τις απόψεις του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είπε πριν από λίγο καιρό: “Εάν θεωρούμε δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν θα κατοικείται από Ευρωπαίους στο μέλλον, τότε θα πρέπει να μιλάμε για ανταλλαγή πληθυσμών, για να αντικατασταθεί ο πληθυσμός της Ευρώπης από άλλους” και συνέχισε λέγοντας “εάν θέλουμε παιδιά από την Ουγγαρία αντί για μετανάστες και αν η Ουγγρική κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση, τότε η μόνη λύση είναι να ξοδέψουμε όσο περισσότερο γίνεται για να υποστηρίξουμε τις οικογένειες και την ανατροφή των παιδιών”.
Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ του το BBC, το ποσοστό γεννήσεων στην Ουγγαρία είναι 1,48 ανά γυναίκα και η χώρα είναι μία από τις πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που αντιμετωπίζουν “δημογραφική παρακμή”, λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων και της μετανάστευσης πολιτών που είναι σε ηλικία κατάλληλη για να εργαστούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Το ποσοστό γεννήσεων που χρειάζεται μία χώρα για να παραμείνει σταθερός ο πληθυσμός της, είναι 2,1. Στην Ελλάδα το ποσοστό γεννήσεων είναι ακόμα μικρότερο από της Ουγγαρίας και φθάνει μόλις το 1,2.
Ορισμένες χώρες λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να αυξηθούν οι γεννήσεις. Η Πολωνία δίνει στους γονείς περίπου 100 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί. Η Κροατία, που ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι η αύξηση του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι “ένα βασικό ζήτημα”.
“Το δημογραφικό πρέπει να μπει στο επίκεντρο των πολιτικών της Ε.Ε. προκειμένου να διατηρηθεί η ανάπτυξη όλων των κρατών-μελών”, είπε εκπρόσωπος της Κροατίας.