Οι σοκολατοειδείς κύστεις (ενδομητριώματα) επηρεάζουν αρνητικά ορισμένους παράγοντες της γονιμότητας, αλλά δεν επηρεάζουν τα ποσοστά κυήσεως, την ποιότητα των εμβρύων και τα ποσοστά γεννήσεων μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Journal of Gynecology Obstetrics and Human Reproduction.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, εάν η γυναίκα έχει ενδομητρίωμα στη μία ή και στις δύο ωοθήκες δεν επηρεάζει τις παραμέτρους γονιμότητας ή των ποσοστών κύησης.

Στόχος των ερευνητών ήταν να μελετήσουν τις επιπτώσεις του ενδομητριώματος και της αμφοτερόπλευρης παρουσίας του στην εξωσωματική γονιμοποίηση και τη μικρογονιμοποίηση του ωαρίου.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 159 γυναίκες που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση με μικρογονιμοποίηση ωαρίου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Zekai Tahir Burak της Άγκυρας από το 2015 μέχρι το 2018.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: την ομάδα μελέτης, με 73 υπογόνιμες γυναίκες με ενδομητρίωμα και την ομάδα ελέγχου, με 86 γυναίκες που δεν είχαν ενδομητρίωμα.

Στην ομάδα μελέτης, 30 γυναίκες είχαν ενδομητρίωμα και στις δύο ωοθήκες και φάνηκε ότι αυτές οι γυναίκες είχαν πιο συχνά ενδομητριώματα άνω των 4 εκατοστών.

Στις γυναίκες με ενδομητρίωμα, τα επίπεδα της FSH και οι συνολικές δόσεις γοναδοτροπίνης που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διέγερση των ωοθηκών ήταν σημαντικά υψηλότερες, ενώ ο αριθμός των μικρών ωοθυλακίων (AFC) ήταν σημαντικά χαμηλότερος.

Τα επίπεδα της αντιμιλέριαν ορμόνης (AMH) ήταν τα ίδια ανεξάρτητα αν η γυναίκα είχε ενδομητριώματα σε μία ή και στις δύο ωοθήκες.

Για όλες τις διαδικασίες, το σπέρμα ελήφθη μέσω εκσπερμάτωσης και δεν ακυρώθηκαν κύκλοι στην ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, στην ομάδα μελέτης, 12 κύκλοι ακυρώθηκαν επειδή τα γονιμοποιημένα έμβρυα δεν ήταν κατάλληλα για εμβρυομεταφορά.

Δεδομένων των υψηλότερων ποσοστών ακύρωσης των κύκλων, η πρόγνωση για ασθενείς με ενδομητρίωμα φαίνεται να είναι χειρότερη από ότι σε ασθενείς χωρίς ενδομητρίωμα”, καταλήγουν οι ερευνητές.

Τονίζουν όμως ότι δεν υπήρξε στις 159 γυναίκες ουσιαστική διαφορά στα ποσοστά κύησης, γέννησης μωρού και αποβολών στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Δεν υπήρξε επίσης στατιστική διαφορά της ποιότητας των εμβρύων μεταξύ των γυναικών.

Με βάση τα ευρήματά μας, υποθέτουμε ότι η ύπαρξη ενδομητριώματος και στις δύο ωοθήκες δεν επηρεάζει περισσότερο το αποθεματικό των ωοθηκών από ό,τι το ενδομητρίωμα στη μία ωοθήκη”, είπαν οι ερευνητές.

Η άποψή μου

Άλλη μία μελέτη που αποδεικνύει ότι η επίδραση της ενδομητρίωσης είναι ποσοτική και όχι ποιοτική, δεδομένου ότι τα ποσοστά κυήσεων μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν ίδια ανάμεσα στις γυναίκες που δεν είχαν ενδομητρίωση και αυτές που είχαν ενδομητριώματα στη μία ή και στις δύο ωοθήκες.