Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της βαθιάς (εν τω βάθει) ενδομητρίωσης που επηρεάζει τις ρίζες του ιερού πλέγματος και το ισχιακό νεύρο βελτιώνει τα συμπτώματα της ασθενούς, την ποιότητα ζωής και αυξάνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα αναδρομική μελέτη.

Η γαλλική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Minimally Invasive Gynecology (Ελάχιστα Επεμβατικής Γυναικολογίας), έδειξε επίσης ότι ο πόνος μειώνεται αμέσως μετά την επέμβαση, αλλά ορισμένα αισθητήρια ή κινητικά προβλήματα είναι πιθανό να εξακολουθήσουν να υφίστανται για μήνες ή χρόνια.

H μελέτη αξιολόγησε τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα για ένα έτος, σε ασθενείς που είχαν μεγάλες εστίες ενδομητρίωσης, οι οποίες επηρέαζαν το ιερό πλέγμα, το οποίο ελέγχει τη λειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης, την κινητικότητα και την ευαισθησία του περινέου, των γλουτών και του ποδιούδήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Οράς Ρομάν.

Στην μελέτη έλαβαν μέρος 52 γυναίκες με βαθιά ενδομητρίωση, η οποία επηρέαζε τις ρίζες του ιερού πλέγματος και το ισχιακό νεύρο. Το 92% των γυναικών είχε εστίες στο ιερό πλέγμα και το 5,8% στο ισχιακό νεύρο. Το 82,7% των ασθενών είχε πόνο στους γλουτούς ή το πόδι, το 21,2% είχε νευραλγία των ποδιών και το 27% των ασθενών παρουσίαζε αδυναμία στην κίνηση των ποδιών.

Στις χειρουργικές επεμβάσεις των νεύρων της λεκάνης, πραγματοποιήθηκε πλήρης απελευθέρωση και αποσυμπίεση σε 48 ασθενείς (92,3%), εκτομή του επινεύριου σε τρεις ασθενείς (5,8%) και ενδο-νευρική εκτομή σε μία ασθενή (1,9%).

Το πεπτικό σύστημα είχε επηρεαστεί στο 82,7% των περιπτώσεων και το ουροποιητικό στο 46,2%. Ορθοκολπικό συρίγγιο εμφανίστηκε στο 13,5% των περιπτώσεων.

Αυτοκαθετηριασμός της ουροδόχου κύστης χρειάστηκε να γίνει στο 27% των περιπτώσεων στις 3 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση και στο 5,8% των περιπτώσεων μέσα στο πρώτο έτος.

Τον πρώτο χρόνο μετά το χειρουργείο, υπήρξε σημαντική βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών που είχαν εστίες βαθιάς ενδομητρίωσης στο ιερό πλέγμα και το ισχιακό νεύρο.

Δύο χρόνια μετά το χειρουργείο, το συνολικό ποσοστό εγκυμοσύνης έφθασε το 77,2%, με φυσική σύλληψη στο 47% αυτών των περιπτώσεων.

Είμαστε ικανοποιημένοι που υπήρξε σημαντική βελτίωση στην ποιότητα της ζωής των ασθενών καθώς και μείωση του πόνου και πολύ καλά αποτελέσματα στο θέμα της γονιμότητας”, είπε ο επικεφαλής της έρευνας και συμπλήρωσε “Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι αυτές οι μεγάλες εστίες δεν περιορίζονταν μόνο στο ιερό πλέγμα, αλλά επηρέαζαν και το ορθό, τον κόλπο, την ουροδόχο κύστη και τους ουρητήρες στις περισσότερες περιπτώσεις”.

Τα ευρήματα αυτά μας οδήγησαν σε μία πολύπλοκη χειρουργική διαδικασία, κατά την οποία η ανατομή των πυελικών νεύρων αποτελούσε ένα μόνο σκέλος της επέμβασης και κάποιες φορές, όχι το πιο δύσκολο. Τα δυσμενή

μετεγχειρητικά αποτελέσματα σχετίζονται τόσο με τη δυσλειτουργία των νεύρων όσο και με επιπλοκές σε άλλα όργανα της πυέλου και ιδιαίτερα

στα χαμηλότερα ορθοκολπικά συρίγγια.

Επιπλέον, η μελέτη παρέχει τη βάση για τη δημιουργία μιας βήμα προς βήμα προσέγγισης στη βαθιά ενδομητρίωση που περιλαμβάνει το ιερό πλέγμα, η οποία θα μπορούσε να ακολουθείται ώστε να αποτρέπονται οι επιπλοκές.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.jmig.org/article/S1553-4650(20)31107-9/abstrak