Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει γενετική σχέση μεταξύ της ενδομητρίωσης και υποτύπων του καρκίνου των ωοθηκών. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για τη θεραπεία των δύο ασθενειών.

 

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών.

 

Οι ερευνητές θέλησαν να εντοπίσουν τη γενετική βάση για τη σχέση των δύο ασθενειών. Η ενδομητρίωση είναι μία χρόνια ασθένεια που επηρεάζει την υγεία μίας στις 9 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Στις γυναίκες με ενδομητρίωση ιστός παρόμοιος με του ενδομητρίου (της «φόδρας» της μήτρας) αναπτύσσεται σε άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας πόνο και συχνά υπογονιμότητα.

 

«Η έρευνά μας έδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν συγκεκριμένους  γενετικούς δείκτες έχουν προδιάθεση για ενδομητρίωση, αλλά και υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων υποτύπων επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών και συγκεκριμένα διαυγοκυτταρικό και ενδομητριοειδή καρκίνο των ωοθηκών», είπαν οι ερευνητές.

 

Αν και οι δύο ασθένειες συνδέονται γενετικά, ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες με ενδομητρίωση δεν αυξάνεται σημαντικά. Έχει φανεί από τις μελέτες ότι 1 στις 76 γυναίκες κινδυνεύει να αναπτύξει καρκίνο των ωοθηκών στη διάρκεια της ζωής της. Η ενδομητρίωση αυξάνει τον κίνδυνο σε 1 στις 55.

 

Συνέκριναν το γονιδίωμα 15.000 γυναικών με ενδομητρίωση και 25.000 με καρκίνο των ωοθηκών για να βρουν κοινά σημεία στους παράγοντες κινδύνου μεταξύ των δύο ασθενειών.

 

Οι ερευνητές εντόπισαν γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο και των δύο ασθενειών. Αυτά τα γονίδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους νέων φαρμάκων για τη θεραπεία τόσο της ενδομητρίωσης όσο και του επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών.

 

https://www.cell.com/cell-reports-medicine/fulltext/S2666-3791(22)00042-8?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2666379122000428%3Fshowall%3Dtrue