Μια νέα, μεγάλη προοπτική μελέτη ανέλυσε δεδομένα 112.056 γυναικών άνω των 28 ετών. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μαθηματικά μοντέλα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τις γυναίκες που δεν πάσχουν από τη γυναικολογική αυτή ασθένεια.

 

Υπολογίζεται ότι 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν ενδομητρίωση, που είναι μία χρόνια, επώδυνη γυναικολογική πάθηση, στην οποία ιστός παρόμοιος με τον ιστό που καλύπτει εσωτερικά, σαν φόδρα τη μήτρα, αναπτύσσεται σε άλλα σημεία του οργανισμού, συνήθως στην πυελική χώρα (λεκάνη).

 

Προηγούμενη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει ότι η ενδομητρίωση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

 

«Είχαμε παρατηρήσει συσχέτιση μεταξύ της ενδομητρίωσης και του αυξημένου κινδύνου υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης και εμφράγματος του μυοκαρδίου», είπε ο επικεφαλής της μελέτης.

 

«Δεδομένου ότι αυτές οι παθήσεις σχετίζονται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού, θέλαμε να καταλάβουμε εάν οι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού».

 

Ενδομητρίωση και κίνδυνος εγκεφαλικού

 

Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από τη μεγάλη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας ΙΙ (NHSII) στην οποία είχαν λάβει μέρος 116.429 γυναίκες που ήταν νοσοκόμες μεταξύ 25 και 42 ετών το 1989. Οι συμμετέχοντες στο NHSII απαντούσαν κάθε δύο χρόνια έως το 2017 σε ερωτηματολόγια σχετικά με ασθένειες και παράγοντες κινδύνου.

 

Αφαίρεσαν τις γυναίκες που είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος του μυοκαρδίου, καρκίνου (εκτός από μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος) ή είχαν κάνει bypass πριν τον Ιούνιο του 1989, αλλά και αυτές που είχαν διάγνωση ενδομητρίωσης χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί λαπαροσκοπικά.

 

Από τις 112.056 που συμμετείχαν στη νέα μελέτη, 5.244 είχαν ενδομητρίωση. Στα 28 χρόνια παρακολούθησης, υπήρξαν 893 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων.

 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα προσαρμοσμένα για πιθανούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης αλκοόλ, του εμμηνορροϊκού κύκλου στην εφηβεία και της φυσικής δραστηριότητας. Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν εάν ο κίνδυνος εγκεφαλικού θα μπορούσε να επηρεάζεται από άλλους παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υστερεκτομή και η μεταεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία.

 

 

Ο απόλυτος κίνδυνος εγκεφαλικού παραμένει χαμηλός

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ιστορικό ενδομητρίωσης είχαν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού από τις γυναίκες χωρίς ιστορικό ενδομητρίωσης.

 

«Είναι αξιοσημείωτος, αλλά όχι εξαιρετικά υψηλός κίνδυνος. Ο απόλυτος κίνδυνος για οποιονδήποτε άνθρωπο να πάθει στη ζωή του εγκεφαλικό παραμένει αρκετά χαμηλός», είπαν οι ερευνητές.

 

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συσχέτιση μεταξύ της ενδομητρίωσης και του αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου οφείλεται εν μέρει στην υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας) ή ωοθηκεκτομή (αφαίρεση των ωοθηκών) που είχαν κάνει οι γυναίκες.

 

«Υπολογίσαμε ότι περίπου το 40% των περιστατικών θα μπορούσε να έχει προκληθεί από το υψηλό ποσοστό υστερεκτομών, με και χωρίς ωοθηκεκτομή. Αυτό σημαίνει ότι  υπάρχει ένα επιπλέον 60% που οφείλεται σε άλλους παράγοντες», είπε ο επικεφαλής της μελέτης.

 

Ένας άλλος παράγοντας κινδύνου φάνηκε πως είναι η  μετεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία, σε περιπτώσεις που η γυναίκα μπήκε στην εμμηνόπαυση στα 45 ή νωρίτερα, καθώς και όταν υπήρχε ιστορικό υπέρτασης ή υψηλής χοληστερόλης.

 

Από την ανάλυση των στοιχείων δεν φάνηκε να αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού στις γυναίκες με ενδομητρίωση ανάλογα με την ηλικία τους, τον δείκτη μάζας σώματος ή το ιστορικό υπογονιμότητας.

 

«Η υστερεκτομή μπορεί να είναι περιττή σε πολλές περιπτώσεις ενδομητρίωσης. Το αποτέλεσμα είναι ένας αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες διαφορετικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό με τη σωστή χρήση της λαπαροσκοπικής εκτομής, είπαν οι ερευνητές.

 

Οι ερευνητές τόνισαν πως ελπίζουν ότι αυτή η μελέτη θα ευαισθητοποιήσει τους επαγγελματίες υγείας και τις ασθενείς με ενδομητρίωση σχετικά με τους κινδύνους της υστερεκτομής.

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή και υγεία των αγγείων του εγκεφάλου μιας γυναίκας. Οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης και όχι μόνο οι γυναικολόγοι πρέπει να παρακολουθούν και να δίνουν την πρέπουσα προσοχή σε όλα τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου μίας ασθενούς με .