Μεγάλη έρευνα, με τη συμμετοχή 10.000 γυναικών, έκανε στη Βρετανία διακομματική επιτροπή σχετικά με την ενδομητρίωση και την ποιότητα ιατρικής περίθαλψης που έχουν οι ασθενείς.

Η ενδομητρίωση είναι μία γυναικολογική πάθηση από την οποία πάσχει η μία στις δέκα γυναίκες. Τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από πολύ έντονο πόνο κατά την περίοδο και την ερωτική επαφή και περνούν 7-12 χρόνια πριν γίνει διάγνωση.

Η διακομματική επιτροπή ανέλυσε στοιχεία από 10.000 γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση και από ιατρούς που ασχολούνται με την ασθένεια. Η επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα υποστήριξης για τις ασθενείς με ενδομητρίωση και να δεσμευθεί ότι θα γίνει ό,τι πρέπει ώστε να μειωθεί ο χρόνος διάγνωσης της ενδομητρίωσης στα 4 χρόνια μέχρι το 2025 και κάτω από τα 3 χρόνια μέχρι το 2030.

Ο Πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, Δρ. Εντουαρντ Μόρις δήλωσε “Αυτή η έρευνα είναι πολύ σημαντική για να καταλάβουν όλοι ότι οι γυναίκες που ζουν με ενδομητρίωση δεν έχουν την υποστήριξη που πρέπει, τόσο στο θέμα της διάγνωσης αλλά και της θεραπείας. Η ενδομητρίωση κοστίζει δισεκατομμύρια λίρες στη Βρετανία όσον αφορά τη θεραπεία, τις χαμένες ώρες εργασίας, το κόστος για το σύστημα υγείας. Το κόστος όμως για την ψυχική υγεία και την ευημερία των γυναικών είναι ακόμα μεγαλύτερη. Θα θέλαμε να δοθεί προτεραιότητα στην έρευνα για την ενδομητρίωση ώστε να σιγουρευτούμε πως έχουν τη συμβουλευτική και την κατάλληλη θεραπεία, ώστε να ζήσουν ευτυχισμένες και υγιείς”.