Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου οι 2 στις 3 ασθενείς με ενδομητρίωση έχουν αυξημένα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων γύρω από τη μήτρα τους.
Στη μελέτη τους, χορήγησαν αντιβιοτικά σε ποντίκια με ενδομητρίωση και διαπίστωσαν ότι τόσο τα επίπεδα των βακτηρίων όσο και ο σχηματισμός εστιών ενδομητρίωσης, μειώθηκαν.
Χρειάζονται προφανώς περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί εάν τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας ισχύουν και σε ανθρώπους.
Τι είναι η ενδομητρίωση
Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία κύτταρα σαν αυτά της επένδυσης της μήτρας (ενδομητρίου) αναπτύσσονται έξω από τη μήτρα. Σχηματίζεται ουλώδης ιστός και φλεγμονή στην περιοχή της πυέλου (λεκάνης) καθώς και σε διάφορα όργανα, όπως οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες.
Συχνά οι γυναίκες με ενδομητρίωση νιώθουν πόνο στην περίοδο και την ερωτική επαφή και υπογονιμότητα. Πρόκειται για συμπτώματα που κάνουν δύσκολη την καθημερινότητα των γυναικών με σοβαρή ενδομητρίωση.
Παγκοσμίως, η 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ζουν με ενδομητρίωση και συχνά περνάνε 7-12 χρόνια μέχρι να διαγνωστούν.
Αν και υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της πάθησης, προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία. Δεν υπάρχει επίσης τρόπος πρόληψης της πάθησης. Ακόμα και η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των εστιών της ενδομητρίωσης δεν εγγυάται ότι δεν θα δημιουργηθούν μετά το χειρουργείο νέες εστίες.
Τι έδειξε η νέα μελέτη για την ενδομητρίωση
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η στόχευση ενός συγκεκριμένου βακτηρίου μπορεί να μειώσει τις εστίες της ενδομητρίωσης σε ποντίκια.
Τα συμπεράσματα της νέας μελέτης από την Ιαπωνία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, καθώς το Fusobacterium – ένας τύπος βακτηρίων που απαντάται συνήθως στη χλωρίδα του στόματος και του εντέρου του ανθρώπου, μπορεί να ευθύνεται για την εμφάνιση της ενδομητρίωσης.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι το συγκεκριμένο είδος βακτηρίων προκαλεί τον σχηματισμό φλεγμονωδών κυττάρων, τα οποία οδηγούν σε φλεγμονή, στη δημιουργία ουλώδους ιστού και στην εμφάνιση πόνου στις ασθενείς με ενδομητρίωση.
Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην προσθήκη συγκεκριμένων αντιβιοτικών, που καταπολεμούν το συγκεκριμένο είδος βακτηρίων, στο «οπλοστάσιό» μας για την καταπολέμηση της ενδομητρίωσης.
Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ιστού από 79 γυναίκες με ενδομητρίωση και 76 που δεν έπασχαν από τη νόσο και διαπίστωσαν ότι το βακτήριο Fusobacterium συνδέεται ξακάθαρα με την ενδομητρίωση.
Το 64% των ασθενών με ενδομητρίωση διαπιστώθηκε ότι έχει το βακτήριο Fusobacterium στο ενδομήτριο. Το αντίστοιχο ποσοστό στα δείγματα από τις υγιείς γυναίκες ήταν μόλις 7%.
Θέλοντας να δουν τι ακριβώς κάνει το Fusobacterium, σε πειράματα καλλιέργειας κυττάρων, διαπίστωσαν ότι ενεργοποιούσε το σηματοδοτικό μονοπάτι της πολυλειτουργικής κυτταροκίνης TGF-β η οποία ενεργοποιούσε και μεταμόρφωνε τα φυσιολογικά, αδρανή κύτταρα. Τα ποντίκια στα οποία «τοποθετήθηκε» το βακτήριο Fusobacterium, επίσης ανέπτυξαν τα συγκεκριμένα κύτταρα. Αυτοί οι μυοϊνοβλάστες, που εμπλέκονται στη δημιουργία ιστών και μυών, μπορεί να πυροδοτούν την ενδομητρίωση, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Γνωρίζουμε ότι αυτός ο τύπος βακτηρίων είναι διεισδυτικός και έχει συνδεθεί στο παρελθόν με διάφορες λοιμώξεις και ασθένειες. Την ίδια ώρα όμως, ορισμένα είδη του βακτηρίου υπάρχουν στον οργανισμό μας, χωρίς να προκαλούν καμία βλάβη.
Τα αντιβιοτικά που χορήγησαν οι ερευνητές στα ποντίκια για το συγκεκριμένο βακτήριο (μετρονιδαζόλη και χλωραμφενικόλη για 5 μέρες) φάνηκε πως είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της ενδομητρίωσης και στη συρρίκνωση των εστιών της ασθένειας.
Στο μέλλον θα μπορούσε να χρησιμοποιείται μία αντιβιοτική θεραπεία για την ενδομητρίωση. Χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα, καθώς η ενδομητρίωση είναι πολυπαραγοντική ασθένεια.
«Οι θεραπευτικές επιλογές για την ενδομητρίωση βασίζονται επί του παρόντος σε ορμονική θεραπεία, όπως η μακροχρόνια καταστολή της ωορρηξίας. Η μείωση των οιστρογόνων όμως, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα και οι γυναίκες δεν μπορούν να μείνουν έγκυοι κατά τη διάρκεια της θεραπείας», αναφέρουν οι ερευνητές.
Μακάρι η νέα μελέτη να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την ενδομητρίωση. Προς το παρόν πάντως, γνωρίζουμε ότι η χρήση ποντικιών στη μελέτη, έχει περιορισμούς, καθώς τα ποντίκια δεν έχουν εμμηνορροϊκό κύκλο και δεν αναπτύσσουν από μόνα τους ενδομητρίωση.
Διαβάστε περισσότερα: https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.add1531