Άρθρο του Ι. Σούση

Παλιά οι ασθενείς που υποβάλλονταν σε θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίζονταν σε δυο κατηγορίες. Στην μία κατατάσσονταν όσες είχαν σαλπιγγικό παράγοντα και θεωρούνταν καλύτερης πρόγνωσης και στην άλλη κατηγορία οι υπόλοιπες ασθενείς με όλες τις άλλες αιτίες υπογονιμότητας. Στη δεύτερη κατηγορία δυσμενέστερης πρόγνωσης ανήκαν και όσες έπασχαν από ενδομητρίωση.

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση απαντούν πιο φτωχά στα φάρμακα της διέγερσης των ωοθηκών, παράγουν λιγότερα ωάρια, λιγότερα έμβρυα και έχουν χαμηλότερα ποσοστά εμφύτευσης. Οι γιατροί συνήθως αναμένουν χαμηλότερα ποσοστά κυήσεων.

Όλες αυτές τις προκαταλήψεις για τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες με ενδομητρίωση ήρθε να επιβεβαιώσει μία μελέτη του 2002 από τον Barnhart και συνεργάτες. Η ανάλυση 22 μελετών έδειξε ότι γυναίκες με ελαφρά ενδομητρίωση είχαν παρόμοια ποσοστά κυήσεων όπως αυτές με σαλπιγγικό παράγοντα, αλλά σε γυναίκες με σοβαρή ενδομητρίωση σταδίου 3-4 τα ποσοστά κυήσεων ήταν 50% χαμηλότερα. Τα μειονεκτήματα της μελέτης ήταν ότι εξετάστηκαν μελέτες από το 1980-1999. Γνωρίζουμε όμως ότι τότε χρεισημοποιούνταν διαφορετικά φαρμακευτικά πρωτόκολλα και οι διαδικασίες στο εργαστήριο ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικές.

Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν χαμηλότερα ποσοστά κυήσεων στην εξωσωματική γονιμοποίηση; Η απάντηση είναι σίγουρα ΟΧΙ.

Στις μεγάλες βάσεις δεδομένων που παρακολουθούνται όλοι οι κύκλοι της εξωσωματικής γονιμοποίησης  σε ετήσια βάση τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ασθενείς με ενδομητρίωση έχουν εξαιρετικά ποσοστά γεννήσεων καλύτερα και από γυναίκες με σαλπιγγικό παράγοντα.

Τα στοιχεία αυτά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συλλέγει το CDC, στην Γαλλία το FIVNAT, και στην Αγγλία η HFEA.

Στην πρώτη εικόνα από το CDC φαίνονται τα αποτελέσματα 400.000 κύκλων στην Αμερική το 2012 και οι γεννήσεις σε γυναίκες με ενδομητρίωση είναι 31.1%, καλύτερες από αυτές με σαλπιγγικό παράγοντα 28,5%.

 

art-2012-graphs-charts-figure-19-1

Στην δεύτερη εικόνα από τη Γαλλία  (FIVNAT) φαίνονται τα αποτελέσματα περίπου 250.000 κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης 1998-2002 και οι γεννήσεις σε γυναίκες με ενδομητρίωση είναι 24%, καλύτερες και από αυτές με σαλπιγγικό παράγοντα 21%.

image004

Άρα στο πραγματικό κόσμο οι γυναίκες με ενδομητρίωση έχουν ΑΡΙΣΤΑ αποτελέσματα με εξωσωματική γονιμοποίηση. Μπορεί να έχουν λιγότερα ωάρια ή έμβρυα, αλλά τα ποσοστά γεννήσεων τους είναι εξαιρετικά. Είναι θέμα αριθμητικό και όχι ποιοτικό.

http://www.cdc.gov/art/pdf/2012-report/slides/art-2012-graphs-charts-figure-19.pdf

Fertil Steril. 2002 Jun;77(6):1148-55. Effect of endometriosis on in vitro fertilization. Barnhart K1Dunsmoor-Su RCoutifaris C.