Άρθρο του Ι.Σούση, Μαιευτήρα Γυναικολόγου, Ιατρού Αναπαραγωγής

Η μετα-ανάλυση τριών μελετών της αποτελεσματικότητας του βελονισμού στην ανακούφιση του πόνου της ενδομητρίωσης, έδειξε θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Pain Research. Αυτή η εναλλακτική και συμπληρωματική θεραπεία έχει αποδειχθεί ασφαλής, με πολύ λίγες παρενέργειες.

Σουηδοί ερευνητές ανασκόπησαν την επιστημονική βιβλιογραφία χρησιμοποιώντας τις λέξεις-κλειδιά “βελονισμός και ενδομητρίωση”. 

Ανακάλυψαν τρεις έρευνες που περιελάμβαναν συνολικά 99 γυναίκες με διάγνωση ενδομητρίωσης (στάδια I-IV) ηλικίας 13 έως 40 ετών. Όλες οι μελέτες περιελάμβαναν συνεδρίες βελονισμού κατά τη διάρκεια των οποίων 7 έως 12 βελόνες εισήχθησαν στη γυναίκα για 15 έως 25 λεπτά. 

Οι βελόνες τοποθετήθηκαν στο κάτω μέρος της πλάτης/στην περιοχή της πυέλου, στην κάτω κοιλιακή χώρα, στα πόδια ή/και στα χέρια. 

Το βάθος της διέγερσης με τις βελόνες κυμαινόταν από την ενδοδερματική, στην υποδόρια και την ενδομυϊκή και η διέγερση ήταν κυρίως χειρωνακτική. Ο αριθμός των θεραπειών κυμάνθηκε από 9 έως 16, γινόταν μία ή δύο φορές την εβδομάδα και οι θεραπείες έγιναν είτε σε νοσοκομείο, είτε στο χώρο του βελονιστή είτε στο σπίτι της ασθενούς. 

Όλες οι μελέτες ανέφεραν μείωση της έντασης πόνου, παρά τις διαφορές που υπήρχαν στον σχεδιασμό της έρευνας, της τεχνική διέγερσης με βελόνες και των στατιστικών «εργαλείων» που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ανεξάρτητα από την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε, ο βελονισμός μείωσε αποτελεσματικά και με ασφάλεια την ένταση του πόνου. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι ο βελονισμός μείωσε επίσης τον πόνο που έκανε τις γυναίκες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μείωσαν τα αναλγητικά που έπαιρναν και είχαν λιγότερο άγχος. Δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι βελτιώθηκε η ποιότητα ζωής των γυναικών με ενδομητρίωση που έκαναν βελονισμό, ενώ όσες ήταν μαθήτριες είχαν λιγότερες απουσίες. 

Αν και ο βελονισμός χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την ανακούφιση του πόνου και έχει ελάχιστες σοβαρές  παρενέργειες, η χρήση του παραμένει αμφισβητούμενη για μέρος της ιατρικής κοινότητας λόγω έλλειψης κατανόησης του μηχανισμού δράσης του. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα ανακούφισης του πόνου που προκαλούνται από τον βελονισμό έχουν αποδοθεί σε διαφορετικές φυσιολογικές και ψυχολογικές διεργασίες όπως η απενεργοποίηση ενδογενών συστημάτων αντίληψης του πόνου και η απενεργοποίηση εγκεφαλικών περιοχών που μεταδίδουν την αίσθηση δυσφορίας εξαιτίας του πόνου.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι διαθέσιμες θεραπευτικές αγωγές για την αντιμετώπιση του πόνου σε ασθενείς με ενδομητρίωση είναι συχνά αναποτελεσματικές, συνοδεύονται από παρενέργειες και υπάρχει ανάγκη για μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις όπως ο βελονισμός. 

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ: https://www.dovepress.com/is-acupuncture-effective-in-the-treatment-of-pain-in-endometriosis-peer-reviewed-fulltext-article-JPR