Άρθρο του Ι.Σούση, Ιατρού Αναπαργωγής

Η κατανάλωση φρούτων, ιδιαίτερα εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ, μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες από την ενδομητρίωση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Human Reproduction.

Η ενδομητρίωση είναι ορμονοεξαρτώμενη ασθένεια, κατά την οποία το ενδομήτριο  αναπτύσσεται σε άλλα σημεία του σώματος της γυναίκας, εκτός μήτρας.  Αν και τα αίτια της ενδομητρίωσης παραμένουν ασαφή, είναι γνωστό ότι γενετικοί, ανοσολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στην εξέλιξή της.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην ενδομητρίωση, καθώς μπορεί να επηρεάσει την πορεία της φλεγμονής και να αλλάξει τη δράση των στεροειδών ορμονών.

Στη μελέτη “Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και ο κίνδυνος ενδομητρίωσης” οι ερευνητές εξέτασαν αν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να επηρεάσει τη συχνότητα εμφάνισης ενδομητρίωσης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα κλινικά αρχεία 70.835  γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study II (NHS II) και τις παρακολουθούσαν από το 1991 έως το 2013. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επιβεβαιώθηκαν χειρουργικά 2,609 περιπτώσεις ενδομητρίωσης, από τα οποία 313 σχετίζονταν με υπογονιμότητα .

Οι ερευνητές κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι  η αυξημένη κατανάλωση φρούτων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ενδομητρίωσης.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες από μία μερίδες εσπεριδοειδών ημερησίως είχαν 22% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ενδομητρίωσης, σε σύγκριση με τις γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο από μία μερίδα την εβδομάδα. Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ποικιλίας λαχανικών και της ενδομητρίωσης.

Ωστόσο, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες από μία μερίδες ημερησίως σταυρανθών λαχανικών (όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών) είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ενδομητρίωσης σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερο από μία μερίδα την εβδομάδα.

Συνολικά, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι “η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, ιδιαίτερα των εσπεριδοειδών, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ενδομητρίωσης”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αυτό θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί από την επίδραση της βήτα-κρυπτοξανθίνης που υπάρχει στα εσπεριδοειδή και μπορεί να αυξήσει την προστατευτική δράση της ρετινόλης (βιταμίνη Α).

Οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά περιλαμβάνουν υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών ουσιών προβιταμίνης Α (αλφα-καροτίνη, β-καροτένιο, βήτα-κρυπτοξανθίνη) και έχει αναφερθεί ότι η χαμηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Α σχετίζεται με την εμφάνιση ενδομητρίωσης.

Αντίθετα, η κατανάλωση  σταυρανθών λαχανικών φάνηκε πως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ενδομητρίωσης, κάτι που μπορεί να υποδεικνύει τον ρόλο του γαστρεντερικού τόσο στην εμφάνιση όσο και στην επιδείνωση του πόνου που σχετίζεται με την ενδομητρίωση “, ανέφεραν οι ερευνητές.

Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να αξιολογήσουν περαιτέρω την επίδραση των διατροφικών συνηθειών και των διαφόρων συνδυασμών τροφίμων στην εκδήλωση και ανάπτυξη της ενδομητρίωσης.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: https://academic.oup.com/humrep/article-abstract/33/4/715/4833874?redirectedFrom=fulltext