Άρθρο του Ι.Σούση, Μαιευτήρα Γυναικολόγου, Ιατρού Αναπαραγωγής

Η ενδομητρίωση έχει επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της υγείας της γυναίκας.

Νέα μελέτη με τη συμμετοχή 391 εφήβων κοριτσιών, που δημοσιεύθηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Fertility and Sterility έδειξε ότι οι κοπέλες που είχαν χειρουργικά διαγνωσμένη ενδομητρίωση είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από ημικρανίες.

Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση, κατά την οποία το ενδομήτριο αναπτύσσεται εκτός μήτρας, συνήθως στα σπλάχνα.

Οι ασθενείς που πάσχουν από ενδομητρίωση συχνά νιώθουν έντονο πόνο κατά την περίοδο και την ερωτική επαφή, ενώ η ασθένεια συνδέεται με την υπογονιμότητα και αυξημένες πιθανότητες υστερεκτομής σε μικρή ηλικία.

Η διάγνωση είναι δύσκολη, γιατί τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης εμφανίζονται και σε πολλές άλλες γυναικολογικές παθήσεις και πολλές φορές περνούν έως και 10 χρόνια μέχρι να διαγνωστεί η ασθένεια.

Οι ημικρανίες στις νεαρές γυναίκες μπορεί να είναι μία ακόμα ένδειξη που να σηματοδοτεί ότι καλό είναι να διερευνήσουμε εγκαίρως την πιθανότητα ενδομητρίωσης.

Η μελέτη αμερικανών ερευνητών συνέκρινε τη συχνότητα και ένταση του πόνου από ημικρανία σε έφηβες οι οποίες είχαν χειρουργική διάγνωση ενδομητρίωσης με τη συχνότητα ημικρανίας σε μία ομάδα ελέγχου που δεν είχε σχετική διάγνωση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κοπέλες με ενδομητρίωση ήταν 5 φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από ημικρανία από ό,τι η ομάδα ελέγχου.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν μία στενή σχέση (linear relationship) μεταξύ της έντασης του πόνου της ημικρανίας και της πιθανότητας να έχει μία κοπέλα ενδομητρίωση. Όσο πιο δυνατός ήταν ο πόνος της ημικρανίας, τόσο περισσότερες πιθανότητες να έχει η νεαρή γυναίκα ενδομητρίωση. Βαθμολογώντας τον πόνο της ημικρανίας από το 0-10, παρατήρησαν ότι για κάθε βαθμό αύξησης του πόνου, οι πιθανότητες να πάσχει από ενδομητρίωση η γυναίκα αυξήθηκαν κατά 22%.

Ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ότι τα κορίτσια που έχουν διαγνωσμένη ενδομητρίωση ήταν πολύ πιθανό να λάμβαναν ορμονικά φάρμακα, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο ημικρανίας.

Η σύνδεση της ενδομητρίωσης με τις ημικρανίες έχει φανεί και σε έρευνες που έχουν γίνει σε γυναίκες μεγαλύτερες ηλικίες.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι οι ημικρανίες είναι μία ακόμα ένδειξη για την ύπαρξη ενδομητρίωσης, μίας μυστηριώδους και εξαιρετικά δύσκολης στη διάγνωση ασθένειας που πλήττει μία στις δέκα γυναίκες παγκοσμίως, πολλές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη εγκυμοσύνης και χρειάζονται κάποια μορφή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να αποκτήσουν παιδί.

 

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S001502821732157X