Άρθρο του Ι. Σούση, Μαιευτήρα- Γυναικολόγου, Ιατρού Αναπαραγωγής

Στα χέρια μας θα μπορούμε να έχουμε οι γυναικολόγοι ένα τρισδιάστατο μοντέλο των εστιών της ενδομητρίωσης στη λεκάνη της ασθενούς πριν μπούμε στο χειρουργείο. Θα έχουμε λοιπόν μπροστά στα μάτια μας τις εστίες της ενδομητρίωσης, με κάθε λεπτομέρεια, ώστε να προγραμματίζουμε πολύ πιο εύκολα την πρόσβαση στους ιστούς που πρέπει να αφαιρέσουμε.

Ο Dr Mobolaji Oluwaseun Ajao της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του, με μαγνητικό τομογράφο έλαβαν τρισδιάστατες τομές πάχους 1 χιλιοστού από γυναίκα 49 ετών, η οποία έπασχε από εν τω βάθει ενδομητρίωση, που εντοπιζόταν ανάμεσα στο οπίσθιο τοίχωμα της μήτρας και το ορθό.

Αφού οι εικόνες αυτές μετατράπηκαν σε αρχεία STL, κατάλληλα για τη λειτουργία του τρισδιάστατου εκτυπωτή, δημιουργήθηκε ένα τρισδιάστατο μοντέλο της ανατομίας της γυναίκας.

Στη συνέχεια η ασθενής υπεβλήθη σε λαπαροσκοπική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων και αφαίρεση της ενδομητρίωσης.

Το τρισδιάστατο εκτυπωμένο μοντέλο έδειχνε με ακρίβεια τη θέση και το μέγεθος των εστιών της ενδομητρίωσης και αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τρισδιάστατη εκτύπωση των εστιών της ενδομητρίωσης μπορεί να βοηθήσει τους χειρουργούς στον προγραμματισμό της επέμβασης σε συνεργασία με άλλες απεικονιστικές τεχνικές που χρησιμοποιούμε σήμερα (όπως ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία).

Το κόστος του τρισδιάστατου εκμαγείου ανέρχεται σε 1500 δολάρια ανά επέμβαση. Μελλοντικές μελέτες θα δείξουν τη χρησιμότητα της τρισδιάστατης εκτύπωσης και το κατά πόσο το επιπλέον κόστος δικαιολογείται.

Ένα εκμαγείο που αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια τις εστίες τηνδομητρίωσης σίγουρα βοηθά σημαντικά τον χειρουργό να ελαττώσει τις πιθανότητες τραυματισμού των γειτονικών οργάνων και κατά συνέπεια τις επιπλοκές, αλλά και να μειώσει τον χρόνο ανάρρωσης της ασθενούς.

 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: http://contemporaryobgyn.modernmedicine.com/contemporary-obgyn/news/3d-printing-gynecologic-surgery-planning