Άρθρο του Ι. Σούση

Μαιευτήρα Γυναικολόγου, Ιατρού Αναπαραγωγής

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature εξέτασε τα δεδομένα 17,000 ασθενών που πάσχουν από ενδομητρίωση.

Βρέθηκε ότι γονίδια τα οποία παίζουν ρόλο στη δράση των γυναικείων ορμονών μπορεί να έχουν σημαντικό ρόλο και στην εμφάνιση της πάθησης.

Είναι ήδη γνωστό ότι η ενδομητρίωση είναι οιστρογονοεξαρτώμενη, αλλά οι μηχανισμοί ανάπτυξής της παραμένουν άγνωστοι.

Για να ρίξουν φως σε αυτούς ακριβώς τους μηχανισμούς, οι ερευνητές ανέλυσαν τα γενετικά δεδομένα ασθενών ευρωπαϊκής και ιαπωνικής καταγωγής. Συνολικά τα δεδομένα αφορούσαν 17.045 γυναίκες με ενδομητρίωση και 191.596 στην ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν το ρόλο για 9 από τα 11 γονίδια, τα οποία είχε διαπιστωθεί σε προηγούμενες ευρωπαϊκές μελέτες ότι παίζουν ρόλο στην ενδομητρίωση. Πέντε καινούρια γονίδια βρέθηκαν, που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ενδομητρίωσης και τα οποία επηρεάζουν τα μονοπάτια δράσης των γυναικείων ορμονών.

Αυτά τα ευρήματα μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε πιο εξειδικευμένη λειτουργική έρευνα για τα αίτια της ενδομητρίωσης και πιθανόν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τη θεραπεία της νόσου.

Μπορείτε να διαβάσετε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ:
https://www.nature.com/articles/ncomms15539#abstract


Image credit: https://gr.pinterest.com/pin/214484000981812885/