Άρθρο του Ιάκωβου Σούση, Ιατρού Αναπαραγωγής

Εντυπωσιακή είναι η ανακοίνωση Ισραηλινών επιστημόνων για την πρωτοποριακή θεραπεία της χρόνιας βακτηριακής κολπίτιδας με μεταμόσχευση κολπικού υγρού από υγιή δότρια.

Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα της μεταμόσχευσης κολπικού μικροβιώματος για τη θεραπεία της χρόνιας βακτηριακής κολπίτιδας. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine.

Η μελέτη έγινε σε πέντε γυναίκες ηλικίας 27 έως 47 ετών από κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα του μικροβιώματος του κόλπου από το πανεπιστήμιο Hadassah-Hebrew University στην Ιερουσαλήμ και το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann στο Rehovot.

Παρατηρήθηκε πλήρης και μακροχρόνια ύφεση στις 4 από τις 5 γυναίκες που έκαναν μία έως τρεις μεταμοσχεύσεις. Σε μία από τις ασθενείς υπήρξε αλλαγή της δότριας, χωρίς να υπάρξουν επιπλοκές. Η πέμπτη γυναίκα παρουσίασε μερική βελτίωση.

“Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα”, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας και η αλλαγή που παρατηρείται στο μικροβίωμα είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή”.

Η μεταμόσχευση κολπικού μικροβιώματος είναι το “πνευματικό τέκνο” της μοριακής βιολόγου Debra Goldman-Wohl, μίας εκ των επικεφαλής της έρευνας.

Σκέφτηκε ότι εφόσον τα μοσχεύματα κοπράνων μπορούν να ομαλοποιήσουν ένα μη ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου (βακτήρια που υπάρχουν στα έντερα), οι μεταμοσχεύσεις κολπικού υγρού θα μπορούσαν να ομαλοποιήσουν ένα μη ισορροπημένο κολπικό μικροβίωμα.

Η επιτυχία του πειράματος “φιλική επικράτηση του μικροβιώματος” θα μπορούσε να οδηγήσει σε “μια οικονομική λύση για τα εκατομμύρια γυναικών σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή”.

H χρόνια βακτηριακή κολπίτιδα επηρεάζει περίπου το 30-50% των γυναικών παγκοσμίως. Τουλάχιστον 4,4% του γυναικείου πληθυσμού του πλανήτη πάσχουν από μια σοβαρή μορφή αυτής της νόσου.

Το κολπικών μικροβίωμα αλλάζει και υπάρχουν ανεπιθύμητα συμπτώματα, κίνδυνος υπογονιμότητας, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, πρόωρος τοκετός.

Στις σοβαρές περιπτώσεις χρόνιας βακτηριακής κολπίτιδας, η θεραπεία με αντιβιοτικά συσχετίζεται με πολύ υψηλά ποσοστά υποτροπής μέχρι 70% εντός ενός έτους μετά τη θεραπεία. Αυτό οδηγεί σε εξάρτηση από τα αντιβιοτικά ή στο να μην είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Ήδη προγραμματίστηκαν τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό μόσχευμα κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί περαιτέρω η θεραπευτική αποτελεσματικότητα της μεταμόσχευσης κολπικού μικροβιώματος σε γυναίκες με χρόνια βακτηριακή κολπίτιδα.

Η άποψή μου

Η χρόνια βακτηριακή κολπίτιδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποθεραπευθεί. Η χορήγηση αντιβιοτικών πολλές φορές επιδεινώνει τη διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τη γυναίκα. Η μεταμόσχευση μικροβιώματος μπορεί με φιλικό και φιλικό τρόπο να αποκαταστήσει τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου.