Άρθρο του Ι.Σούση, Ιατρού Αναπαραγωγής

 

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος των 28 ημερών φαίνεται πως είναι μυστήριο. Μόνο το 13% των γυναικών έχει εμμηνορρυσιακό κύκλο που διαρκεί 28 ημέρες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι Βρετανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου της UCL ανέλυσαν τα στοιχεία πάνω από 600.000 ημερησίων κύκλων 124.648 γυναικών από τη Σουηδία, την Ηνωμένη Πολιτεία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα χαρακτηριστικά του κύκλου σε σχέση με την ηλικία, το δείκτη της σωματικής μάζας και τη θερμοκρασία των γυναικών. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο μέσος κύκλος είναι 29,3 ημέρες και μόνο το 13% είναι 28 ημέρες. Το 65% των γυναικών είχαν κύκλους που διήρκεσαν μεταξύ 25 και 30 ημερών.

Η πρώτη ημέρα της εμμηνόρροιας ορίζεται ως η πρώτη ημέρα του κύκλου και η ημέρα αμέσως πριν από την επόμενη μεσολάβηση ορίζεται ως τελευταία. Ο κύκλος διαιρείται σε δύο φάσεις από την ωορρηξία: στην πρώτη φάση (παραγωγική φάση) αναπτύσσεται και ωριμάζει η ωάριο και η δεύτερη (εκκριτική φάση) ξεκινά από την ωορρηξία και τελειώνει την πρώτη ημέρα του επόμενου κύκλου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μέσος όρος της πρώτης φάσης ήταν 16,9 ημέρες και της δεύτερης φάσης 12,4 ημέρες. Από τα 25 ως τα 45 έτη της γυναίκας, η ετήσια αύξηση της γυναίκας μειώνεται κατά μέσο όρο 0,18 ημέρες και η πρώτη φάση του κύκλου μειώνεται κατά 0,19 ημέρες. Στις παχύσαρκες γυναίκες ο κύκλος μεταβλήθηκε κατά 14% περισσότερο. Η αλλαγή του κύκλου ήταν μικρότερη σε γυναίκες που δεν ήταν παχύσαρκες ή είχαν χαμηλότερο από το κανονικό βάρος.

Η καθηγήτρια Joyce Harper από το Ινστιτούτο Υγείας των Γυναικών της UCL δήλωσε: «Η μελέτη μας είναι μοναδική καθώς αναλύθηκε πάνω από μισό εκατομμύριο κύκλοι και μας βοήθησε να κατανοήσουμε εκ νέου τα βασικά στάδια του κύκλου.

Παραδοσιακά οι μελέτες επικεντρώθηκαν σε γυναίκες με κύκλους περίπου 28 ημερών και είχαν διαμορφώσει την αντίληψή μας για τον γυναικολογικό κύκλο. Για πρώτη φορά είδαμε ότι πολύ λίγες γυναίκες έχουν κύκλους 28 ημερών και αρκετές έχουν πολύ μικρότερους ή πολύ μεγαλύτερους κύκλους ».

Πότε γίνεται η ωορρηξία

«Επίσης, αποδείξαμε ότι η ωορρηξία δεν συμβαίνει σταθερά την 14η ημέρα και έτσι είναι σημαντικό οι γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες να έχουν σεξουαλική επαφή στις εποχές τους. Για να προσδιορίσουν τις γόνιμες μέρες τους θα πρέπει να παρακολουθούν και τη θερμοκρασία τους, καθώς είναι φανερό ότι μόνο οι κύκλοι ημερομηνίες δεν μας παρέχουν όλες τις πληροφορίες », εξηγεί η καθηγήτρια Harper.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από γυναίκες ηλικίας 18 έως 45 ετών, που χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή καταγραφής του κύκλου τους από το Σεπτέμβριο του 2016 έως το Φεβρουάριο του 2019, είχαν Δείκτης Μάζας Σώματος 15-50 και δεν είχαν χρησιμοποιήσει ορμονική αντισύλληψη 12 μήνες πριν την έναρξη της έρευνας.

Οι γυναίκες που ήθελαν να λάβουν μέρος στην έρευνα αλλά είχαν δηλώσει ότι είχαν προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση (υποτροπή πολυκυστικών ωοθηκών, υποθυρεοειδισμό ή ενδομητρίωση) ή που είχαν συμπτώματα εμμηνόπαυσης αποκλεισμένες.

Η άποψή μου

Οι γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυοι πρέπει να έχουν σεξουαλικές επαφές τις γόνιμες μέρες του κύκλου τους. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα κύησης λόγω της μεταβλητότητας του κύκλου όπως απέδειξε η παραπάνω μελέτη. Οι εφαρμογές αυτές στο μέλλον θα γίνουν πολύ πιο πρακτικές και θα διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τα ζευγάρια στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν παιδί.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: https://www.nature.com/articles/s41746-019-0152-7