Άρθρο του Ι. Σούση, Ιατρού Αναπαραγωγής

Την αποκαλούν endo belly (στα ελληνικά θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε “κοιλιά της ενδομητρίωσης”) και είναι το ξαφνικό, έντονο πρήξιμο της κοιλιάς γυναικών που πάσχουν από ενδομητρίωση. Συχνά συνοδεύεται από πόνο και έντονη δυσφορία, ενώ θυμίζει κοιλιά εγκυμοσύνης. 

Η “κοιλιά της ενδομητρίωσης” είναι μια περίπλοκη κατάσταση, όπως είναι περίπλοκη ασθένεια και η ενδομητρίωση. Ακόμα και μία μαγνητική δεν αποκαλύπτει τα αίτια του πρηξίματος.  

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες:

• Η ενδομητρίωση προκαλεί ουλές μέσα στην κοιλιά που περιορίζουν την ελεύθερη κίνηση των εντέρων. 

• Οι εστίες της ενδομητρίωσης μπορεί να παρουσιάσουν έξαρση σε διαφορετικά σημεία του εμμηνορροϊκού κύκλου, ενεργοποιώντας την αντίδραση του ανοσοποιητικού, που γίνεται αντιληπτή με το πρήξιμο. 

• Όταν ο ιστός του ενδομητρίου αναπτύσσεται σε άλλα όργανα, κατά την εμμηνορρυσία προκαλείται και αιμορραγία εσωτερική που ερεθίζει το έντερο και προκαλείται πρήξιμο.

• Οι ασθενείς με ενδομητρίωση πολλές φορές παρουσιάζουν διαταραχές της  εντερικής λειτουργίας. Η “κοιλιά της ενδομητρίωσης” μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αυτής της κακής λειτουργίας των εντέρων.   

Επειδή δεν υπάρχει καμία κοινώς αποδεκτή εξήγηση για το τι προκαλεί την πρησμένη “κοιλιάς της ενδομητρίωσης”, δεν υπάρχει και κάποια αιτιολογική θεραπεία. 

1. Βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για “κοιλιά της ενδομητρίωσης” 

Διάφορες  παθήσεις έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό το πρήξιμο της κοιλιάς και τον πόνο. Οι γυναίκες με ενδομητρίωση είναι πιο επιρρεπείς στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κύρια συμπτώματα του οποίου είναι ο πόνος, το πρήξιμο, η δυσκοιλιότητα και και οδυνηρές κινήσεις του εντέρου. Ινομυώματα ή κύστεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν πρήξιμο. 

2. Καταγράψτε την κατανάλωση τροφών και νερού

Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν τον διατροφολόγο να διαπιστώσει τις συνήθειές σας. Θα μπορέσει να σας συμβουλεύσει για το ποια τρόφιμα πιθανόν σας ενοχλούν.  

Οι διατροφολόγοι και σύμβουλοι ευεξίας συνιστούν συνειδητή διατροφή, που περιλαμβάνει να κάθεστε σωστά σε καρέκλα την ώρα που τρώτε στο τραπέζι, καλή μάσηση και να μην διακόπτετε το γεύμα σας. Έτσι βοηθάτε την πέψη και μειώνετε τον κίνδυνο πρηξίματος. 

3. Δοκιμάστε τη λειτουργία του εντέρου

Δοκιμάστε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή. Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε ποια εκδοχή αυτής της διατροφής σας ταιριάζει είναι η εις άτοπον επαγωγή. Αφαιρείτε από τη διατροφή σας τρόφιμα που έχετε δει ότι σας ενοχλούν. Ο διατροφολόγος μπορεί να σας συμβουλεύσει πως να κάνετε σωστά τη διαδικασία.

Συχνά συστήνουν στις ασθενείς με ενδομητρίωση να αφαιρέσουν από τη διατροφή τους το αλκοόλ, τη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τη σόγια, το κόκκινο κρέας, τα συντηρητικά, τα τεχνητά σάκχαρα και την καφεΐνη.

Οι ασθενείς με ενδομητρίωση έχουν αναφέρει θετικά αποτελέσματα από διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, αλλά και με συνταγές από τη φύση, όπως πχ να πίνουν φρέσκο χυμό σέλινου μόλις ξυπνήσουν το πρωί. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα για την ενδομητρίωση. Πρέπει να διαπιστώσετε ποιες τροφές σας επηρεάζουν και ποιες όχι. 

4. Ελέγξτε τις ορμόνες σας

Η ενδομητρίωση συνοδεύεται συχνά από ορμονικές διαταραχές. Το σάκχαρο του αίματος στα σωστά επίπεδα βοηθά στην ορμονική ισορροπία. Καλό είναι να δείτε έναν ενδοκρινολόγο. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι απελευθερώνει νορεπινεφρίνη και μας βάζει σε κατάσταση ηρεμίας και πέψης. 

5. Ασκηθείτε

Πολλές γυναίκες αποφεύγουν την γυμναστική όταν πονούν. Η άσκηση όμως, με την πάροδο του χρόνου μειώνει τον πόνο, καθώς βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνει το στρες και διατηρεί τη ροή θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου σε όλο το σώμα. Οι απαλές κινήσεις του κορμού δεξιά κι αριστερά βοηθούν την κυκλοφορία και την κίνηση στην κοιλιακή περιοχή και συμβάλλουν στη μείωση τόσο του πόνου όσο και του πρηξίματος.  

6. Κοιμηθείτε αρκετά

Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας επιδιορθώνει τις βλάβες. Η στέρηση του ύπνου μπορεί να προκαλέσει ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές και να κάνει πιο έντονες τις αντιδράσεις μας στον πόνο και το στρες, που συμβάλλουν στο πρήξιμο. Οι γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα αϋπνίας. Πολλές γυναίκες βλέπουν βελτίωση χρησιμοποιώντας λεβάντα, βάζοντας φίλτρα μπλε φωτός στο κινητό τους τα βράδια και κλείνοντας τις ηλεκτρονικές συσκευές όταν νυχτώσει. Αφεψήματα όπως το χαμομήλι βοηθούν επίσης. 

7. Περιορίστε το άγχος

Το άγχος τροφοδοτεί την ενδομητρίωση και τα συμπτώματά της ενδομητρίωσης προκαλούν σωματική και πνευματική πίεση, οπότε αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Οι ασκήσεις αναπνοής, η ψυχολογική θεραπεία και η άσκηση είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές για τις γυναίκες με ενδομητρίωση.

Image: https://www.instagram.com/p/Bfbd_88gkng/