Άρθρο του Ι.Σούση, Μαιευτήρα Γυναικολόγου, Ιατρού Αναπαραγωγής

Ισραηλινοί ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει προ-κλινικές μελέτες για να μελετήσουν τη δράση της φαρμακευτικής κάνναβης ως θεραπεία για την ενδομητρίωση, την ασθένεια που επηρεάζει μία στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Η έρευνα διεξάγεται από την Gynica, μια εταιρεία που παρασκευάζει προϊόντα με βάση τη φαρμακευτική κάνναβη για γυναικολογικές παθήσεις στο Ισραήλ, σε συνεργασία με το εργαστήριο Lumir Lab, ένα ερευνητικό κέντρο για την κάνναβη στην Ιερουσαλήμ.

Περίπου 176 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως πάσχουν από ενδομητρίωση. Στις γυναίκες με ενδομητρίωση, το ενδομήτριο αναπτύσσεται εκτός της μήτρας, στις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και σε άλλες περιοχές της κοιλιακής κοιλότητας και της λεκάνης. Συνοδεύεται από έντονο πόνο πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, πόνο κατά την επαφή και υπογονιμότητα.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία γυναίκες που καπνίζουν κάνναβη νιώθουν ότι μειώνεται ο πόνος, δήλωσε η Δρ Sari Sagiv, αντιπρόεδρος του τομέα έρευνας και ανάπτυξης της Gynica. Οι ερευνητές δοκίμασαν συστατικά ή συνδυασμούς συστατικών της κάνναβης που μπορούνενδεχομένως να αντιμετωπίσουν την ασθένεια.

Η ενδομητρίωση είναι μια περίπλοκη ασθένεια, καθώς πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλαπλοί παράγοντες.

“Πιστεύω ότι η κάνναβη έχει αρκετές χημικές ενώσεις που μπορούν να επηρεάσουν πολλούς από τους παράγοντες της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πόνου, της φλεγμονής και των πιθανοτήτων υποτροπής, δήλωσε η Δρ. Sari Sagiv.

Οι ερευνητές έχουν ήδη κάνει δοκιμές στο εργαστήριο, με πολλά συστατικά της κάνναβης σεκαλλιέργειες ενδομητριωσικών κυττάρων, για να διαπιστώσουν τη δράση τους.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τα συστατικά εκείνα, που έχουν την σημαντικότερη δράση και θα ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές με το “καλύτερο υποψήφιο” συστατικό.

“Έχουμε ήδη εντοπίσει τη χημική ουσία που θα αντιμετωπίσει διάφορους παράγοντες, οι οποίοι δυνητικά μπορούν να θεραπεύσουν την ενδομητρίωση κι όχι να αντιμετωπίσουν μόνο τον πόνο”, είπε, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες πριν κατοχυρωθεί η πατέντα. “Θέλουμε να ξεκινήσουμε τις κλινικές δοκιμές το τελευταίο τρίμηνο του έτους”, είπε η Sagiv.

Παράλληλα με την έρευνα στο Lumir Lab, η Gynica συνεργάζεται με την καναδική εταιρεία Strainprint, η οποία ειδικεύεται στη συλλογή δεδομένων και την ανάλυση των επιπτώσεων της κάνναβης σε διάφορες ασθένειες. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται για τη δημιουργία της μεγαλύτερης πλατφόρμας συλλογής δεδομένων παγκοσμίως για την ανάλυση των επιπτώσεων της κάνναβης στις γυναίκες.

Το Ισραήλ έχει ένα από τα πιο προοδευτικά ρυθμιστικά πλαίσια παγκοσμίως για τηφαρμακευτική κάνναβη.