Μία στις 10 γυναίκες παγκοσμίως υπολογίζεται ότι πάσχει από ενδομητρίωση, συμπτώματα της οποίας είναι ο πυελικός πόνος (στη λεκάνη), κράμπες περιόδου και υπογονιμότητα.

Στην ενδομητρίωση, ιστός όμοιος με εκείνον του ενδομητρίου (της «φόδρας» της μήτρας) αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα.  Αυτός ο ιστός μπορεί να αναπτυχθεί και να αιμορραγεί, προκαλώντας πόνο και άλλα συμπτώματα.

Η ενδομητρίωση συνδέεται με τα οιστρογόνα, μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των αναπαραγωγικών λειτουργιών της γυναίκας. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν και άλλα όργανα όπως την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά, τους μαστούς, το δέρμα, τα μαλλιά, τους βλεννογόνους, τους πυελικούς μύες και τον εγκέφαλο» είπε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Sang Jun Han, αναπληρωτής καθηγητής μοριακής και κυτταρικής βιολογίας στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine.

Η σχέση της ενδομητρίωσης με τα οιστρογόνα και τη φλεγμονή είναι η βάση για τις υπάρχουσες θεραπείες, που μειώνουν τα οιστρογόνα και καταπολεμούν τη φλεγμονή.

«Οι υπάρχουσες θεραπείες για την ενδομητρίωση όμως, δεν είναι πολύ αποτελεσματικές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα υποτροπής και έχουν επιπτώσεις σε άλλους ιστούς που επηρεάζονται από τα οιστρογόνα. Εμείς αναζητούμε μια καλύτερη θεραπεία για αυτήν την πάθηση», είπαν οι ερευνητές.

Δεδομένου ότι η ενδομητρίωση είναι μια ασθένεια που εξαρτάται από τα οιστρογόνα, οι υποδοχείς οιστρογόνου (ERs) ER-άλφα και ER-βήτα, οι οποίοι «μεταφέρουν» την επίδραση των ορμονών στα κύτταρα, παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη της ενδομητρίωσης.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ER-βήτα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ενδομητρίωσης. «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η επιλεκτική καταστολή της δραστηριότητας του ER-βήτα θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία της πάθησης χωρίς να υπάρχουν οι παρενέργειες των ορμονικών θεραπειών που υπάρχουν και στοχεύουν τον ER-άλφα», είπαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές εργάστηκαν με κύτταρα στο εργαστήριο και εξέτασαν φυσικά προϊόντα αναζητώντας ενώσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης σε μη ορμονικές θεραπείες.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η ελευρωπαΐνη, ένα φυσικό συστατικό που βρίσκεται στα φύλλα της ελιάς, αναστέλλει επιλεκτικά τη δραστηριότητα του ER-βήτα, αλλά όχι τη δραστηριότητα του ER-άλφα, και καταστέλλει αποτελεσματικά την ανάπτυξη εστιών ενδομητρίωσης σε ποντίκια και σε ανθρώπινο ιστό ενδομητρίωσης σε μοντέλα ποντικών.

Η θεραπεία με ελευρωπαΐνη φάνηκε πως δεν ήταν ούτε τοξική για το ήπαρ ούτε επηρέασε την ικανότητα των θηλυκών ποντικών να αποκτήσουν απογόνους. Στα ποντίκια με ενδομητρίωση, η ελευρωπαΐνη βελτίωσε τα ποσοστά εγκυμοσύνης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα, καθώς υποστηρίζουν την περαιτέρω διερεύνηση της αξίας της ελευρωπαΐνης ως φυσική θεραπεία για την ενδομητρίωση.

Η ελευρωπαΐνη είναι πιο φθηνή από την ορμονική θεραπεία και τα ευρήματά μας δείχνουν ότι είναι πιο ασφαλής από τις υπάρχουσες θεραπείες», είπαν οι ερευνητές.

 

https://jbiomedsci.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12929-022-00883-2