Άρθρο του Ι.Σούση, Ιατρού Αναπαραγωγής

Μελέτες δείχνουν ότι η ιατρική κάνναβη έχει θετική επίδραση στα συμπτώματα της ενδομητρίωσης και μπορεί ακόμη και να σταματήσει την εξέλιξή της, σύμφωνα με τον Moshe Hod, καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Περιγεννητικής Ιατρικής. Ο Moshe Hod είναι επίσης επικεφαλής της Gynica, μίας νεοσύστατης ισραηλινής εταιρίας, η οποία ειδικεύεται σε θεραπείες γυναικολογικών ασθενειών που βασίζονται στην ιατρική κάνναβη.

Σύμφωνα με τη Gynica, το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα περιέχει τους περισσότερους ενδοκανναβινοειδείς υποδοχείς στο ανθρώπινο σώμα, μετά τον εγκέφαλο.

Η Gynica είναι η πρώτη εταιρεία που θα κάνει έρευνα με στόχο ανάπτυξη θεραπείας στο νεοϊδρυθέν εργαστήριο Lumir Lab.

Το Ισραήλ ενισχύει τη φήμη του ως παγκόσμιου ηγέτη στην έρευνα για την ιατρική κάνναβη με την ίδρυση του εργαστηρίου Lumir Lab (εργαστήριο έρευνας για τα κανναβινοειδή) στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Τα κανναβινοειδή αποτελούν δραστικά συστατικά που συναντώνται μόνο στο φυτό της κάνναβης.

Επικεφαλής του νέου εργαστηρίου είναι ο Τσέχος αναλυτικός χημικός Lumír Ondřej Hanuš, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές κανναβινοειδών παγκοσμίως.

Η Gynica και το Lumir Lab θα συνεργαστούν με στόχο μία θεραπεία για την ενδομητρίωση, μία συνηθισμένη γυναικολογική πάθηση, στην οποία το ενδομήτριο αναπτύσσεται σε άλλα όργανα (όπως οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες) και μεταξύ των συμπτωμάτων της είναι ο πολύ έντονος πόνος.

Καθώς δεν είναι σαφής ο μηχανισμός του πόνου στην ενδομητρίωση, η αντιμετώπισή του είναι δύσκολη χωρίς τη χορήγηση ορμονών ή χωρίς  χειρουργική επέμβαση.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι:

  • οι αισθητήριες και συμπαθητικές νευρικές ίνες αναπτύσσουν διακλαδώσεις και φθάνουν ως τον ιστό του ενδομητρίου που έχει αναπτυχθεί σε άλλα όργανα
  • το ενδοκανναβινοειδές σύστημα εμπλέκεται στη λειτουργία, αλλά και στη δυσλειτουργία της μήτρας
  • εξωγενή κανναβινοειδή είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανακούφιση του πόνου που συνδέεται με την ενδομητρίωση

Τα παραπάνω δείχνουν ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα παίζει ρόλο τόσο στην ενδομητρίωση όσο και στον πόνο που προκαλεί η ασθένεια αυτή.

Περίπου 180 εκατομμύρια γυναίκες πάσχουν από ενδομητρίωση παγκοσμίως.

“Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς δράσης και να εντοπίσουμε ποια ενεργά κανναβινοειδή αποτρέπουν την υποτροπή της ενδομητρίωσης και μειώνουν τον πόνο χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στον κύκλο της ωορρηξίας”, είπε ο καθηγητής Moshe Hod.

“Επί του παρόντος, η μεγάλη πλειοψηφία των προϊόντων κάνναβης δεν έχει επιστημονική βάση, εμποδίζοντας την ιατρική κοινότητα να υποστηρίζει τη νομιμότητα των θεραπειών που βασίζονται στην κάνναβη”, δήλωσε ο Hod. “Στόχος μας είναι να παρέχουμε εργαλεία και λύσεις που δεν υπάρχουν μέχρι τώρα”.

Το Ισραήλ έχει ένα από τα πιο προοδευτικά ρυθμιστικά πλαίσια παγκοσμίως για την ιατρική κάνναβη.

 

Πηγές: https://www.israel21c.org/endometriosis-latest-target-for-medical-cannabis-research/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2972363/

Φωτογραφία: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/endometriosis2