Η ενδομητρίωση είναι μια επώδυνη γυναικολογική πάθηση, από την οποία πάσχει η 1 στις 10 γυναίκες και πολλές δεν τον γνωρίζουν καν, καθώς η διάγνωση δεν είναι εύκολη υπόθεση.

 

Τα αίτια της ενδομητρίωσης δεν είναι γνωστά, δεν υπάρχουν τρόποι πρόληψης και δεν θεραπεύεται. Ευτυχώς όμως τα συμπτώματά της μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα  και σε ορισμένες περιπτώσεις, με χειρουργική επέμβαση.

 

Στην ενδομητρίωση, κύτταρα παρόμοια με αυτά του ενδομητρίου (της «φόδρας» της μήτρας) αναπτύσσονται έξω από τη μήτρα. Η ενδομητρίωση προκαλεί μια χρόνια φλεγμονώδη αντίδραση, που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό ουλώδους ιστού (συμφύσεις, ίνωση) μέσα στη λεκάνη και πιο σπάνια εκτός λεκάνης, σε άλλα σημεία του σώματος.

 

  • Επιφανειακή ενδομητρίωση: εντοπίζεται κυρίως στο πυελικό περιτόναιο
  • Ενδομητρίωση κυστικών ωοθηκών (ενδομητρίωμα): εντοπίζεται στις ωοθήκες
  • Βαθιά ενδομητρίωση (εν τω βάθει ενδομητρίωση): εντοπίζεται στο ορθοκολπικό διάφραγμα, την ουροδόχο κύστη και το έντερο

 

Οι ασθενείς με ενδομητρίωση τις περισσότερες φορές νιώθουν πόνο στη λεκάνη, κράμπες όταν έχουν περίοδο και πόνο στην ερωτική πράξη και συχνά δεν μπορούν να κάνουν παιδί χωρίς βοήθεια.

 

Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη φλεγμονώδη αντίδραση σε όλο το σώμα και να υπάρχει συνεχιζόμενη κόπωση και ναυτία, μπορεί να επηρεάσει το έντερο, αλλά και οποιαδήποτε άλλο σύστημα οργάνων. Πολύ συχνά νιώθουν πόνο όταν υπάρχει κίνηση του εντέρου, αλλά και στην ούρηση. Μπορεί πραγματικά να είναι μία πάθηση που επηρεάζει ολόκληρο το σώμα της γυναίκας.

 

Πως αντιμετωπίζεται η ενδομητρίωση

 

Τα συμπτώματα μπορεί να αντιμετωπιστούν είτε με φάρμακα που συνταγογραφεί ο γιατρός για τη σταθεροποίηση των ορμονών της γυναίκας και πολλές παίρνουν μόνες τους φάρμακα, χωρίς να τα έχει συστήσει ο γιατρός τους. Η φαρμακευτική αγωγή όμως δεν είναι αποτελεσματική σε όλες τις περιπτώσεις.

 

Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος τρόπος για να φτάσουμε πραγματικά στη «ρίζα» της ενδομητρίωσης είναι η χειρουργική επέμβαση, τόσο για να γίνει μία οριστική διάγνωση, όσο και για να αφαιρεθούν οι εστίες της.

 

Η λαπαροσκοπική χειρουργική (μια λιγότερο επεμβατική επιλογή) χρησιμοποιείται συνήθως για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης.

 

Η αφαίρεση των εστιών της ενδομητρίωσης από το σώμα της γυναίκας, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της.