Η ενδομητρίωση μπορεί να κάνει πολύ δύσκολη την καθημερινότητα μίας γυναίκας. Ο χρόνιος πόνος έχει σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.

Μια στις 10 γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση και πολλές δεν έχουν διαγνωστεί 7-12 χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, που πολλές φορές είναι παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων γυναικολογικών παθήσεων. Πολλές γυναίκες που έχουν συμπτώματα όπως εντονότατο πόνο στην περίοδο ή κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από ενδομητρίωση. Η μόνη σίγουρη μέθοδος διάγνωσης της ενδομητρίωσης είναι η λαπαροσκόπηση.

Υπάρχουν τρόποι για να μειωθεί ο πόνος της ενδομητρίωσης και να βελτιωθεί η ποιότητας της ζωής σας. Ορισμένες αλλαγές στη διατροφή, μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Η κατανάλωση των κατάλληλων τροφών μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από την ενδομητρίωση. Ο ρόλος της διατροφής στην ενδομητρίωση έχει μελετηθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, καθώς η διατροφή έχει επιπτώσεις σε ορισμένες από τις διαδικασίες που συνδέονται με την ασθένεια, όπως η φλεγμονή, ο μεταβολισμός των προσταγλανδινών και η δραστηριότητα των οιστρογόνων.

Τρώτε περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και λιγότερο κόκκινο κρέας

Προσθέστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. Αν βάλετε πλυμένα ή ακόμα και κομμένα φρούτα και λαχανικά στο ψυγείο σας, είναι πιο πιθανό να τα καταναλώνετε όταν πεινάσετε.

Μειώστε το κόκκινο κρέας. Ερευνητές εκτιμούν ότι η υψηλή ποσότητα λίπους στο κρέας (όπως το βοδινό) προκαλεί αυξημένη παραγωγή χημικών ουσιών που ονομάζονται προσταγλανδίνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγή οιστρογόνων. Τα επιπλέον οιστρογόνα θα μπορούσαν να προκαλούν αύξηση των εστιών της ενδομητρίωσης.

Η αυξημένη κατανάλωση φρέσκων φρούτων και πράσινων λαχανικών μείωσε τον κίνδυνο ενδομητρίωσης κατά 40%, ενώ η υψηλή κατανάλωση βοδινού, άλλου κόκκινου κρέατος και ζαμπόν αύξησε τον κίνδυνο κατά περίπου 80-100%.

Αυξήστε την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Τρώτε περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι λιναρόσποροι και τα καρύδια. Μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ήταν 22% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ενδομητρίωση σε σύγκριση με τις γυναίκες που έτρωγαν πολύ λίγα.

Μειώστε τα τρανς λιπαρά

Τρώτε λιγότερα τρανς λιπαρά. Έρευνες έδειξαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα τρανς λιπαρά είχαν 48% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ενδομητρίωση σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν τα λιγότερα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν τι είδους λιπαρά καταναλώνετε και να αποφεύγετε τροφές όπως όπως fast food και συσκευασμένα γλυκά.

Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη

Η κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών με καφεΐνη φαίνεται ότι αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης ενδομητρίωσης, αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Εάν διαπιστώσετε ότι η καφεΐνη επιδεινώνει τα συμπτώματά σας, προτιμήστε καφέ και αναψυκτικά χωρίς καφεϊνη.

Οι γυναίκες που πίνουν πολύ αλκοόλ ενδέχεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ενδομητρίωση. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά της ενδομητρίωσης. Το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο οδυνηρά συμπτώματα στις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση.